Ekképpen alakultak a regisztrált álláskeresői számok 2012 és 2022 között Salgótarjánban

Ekképpen alakultak a regisztrált álláskeresői számok 2012 és 2022 között Salgótarjánban

Jelentősen csökkent a regisztrált álláskeresők átlagos száma az elmúlt 10 év során Salgótarjánban. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisa alapján megállapítható, hogy 2022-re már több mint 52 százalékkal csökkent a Salgótarjáni Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál nyilvántartott regisztrált álláskeresők száma a 2012-es adatokhoz képest.

A vizsgált időszakban tapasztalható csökkenő tendencia csupán 2020-ban, a koronavírus-járvány kirobbanásának évében tört meg. Ekkor közel 13 százalékkal lettek többen a salgótarjáni álláskeresők a 2019-es adatokhoz viszonyítva. Ezen kivételtől eltekintve azonban minden más évben csökkenés volt tapasztalható, aminek mértéke olykor csak néhány százalékos volt, máskor viszont a tíz százalékot is meghaladta.

Regisztrált álláskeresők átlagos száma Salgótarjában (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők Salgótarjánban

 

Az NFSZ havonta frissülő regisztere ugyanakkor nem csak az álláskeresők számáról, hanem a nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti összetételükről is szolgáltat információkat. Az ezen adatok alapján készült táblázatunkból látszik, hogy a nemek tekintetében minden esztendőben a férfiak voltak többségben a salgótarjáni regisztrált álláskeresők között. A különbségek ugyanakkor jellemzően minimálisak, csupán néhány százalékosak voltak.  

A Salgótarjáni Járási Hivatalban regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők évenként Salgótarjánban

Ennél jóval nagyobb különbségek tapasztalhatóak a korosztályok szerinti összevetésben, amely adatok alapján egyértelműen látszik, hogy a regisztrált álláskeresők zömét a 25-54 éves korosztály tette ki. Évenkénti arányuk 60-74 százalék között alakult az álláskeresői adatbázisban. Az igazsághoz ezzel együtt viszont hozzátartozik, hogy számuk a vizsgált 10 év során jelentősen csökkent, ellenben az 55 év és feletti korosztályéval, akik esetében sokkal inkább számbeli növekedés volt tapasztalható a korábbi évek adataihoz képest.

Szintén nagy eltérések mutatkoznak az iskolázottság összehasonlításában is, hisz az adatokból kiderül, hogy regisztrált álláskeresők jellemzően több mint felét a csupán általános iskolát végzettek jelentették a városban. Arányuk 48-54 százalék között mozgott a regiszterben évenként. Őket követően a magasabb iskolai képesítések mentén az arányok fokozatosan csökkentek: a szakiskolát, szakmunkásképzőt teljesítők 21-24 százalékos, a szakközépiskolai, technikumi képesítéssel rendelkezők 15-17 százalékos, a gimnáziumot végzettek 7-9 százalékos, a főiskolai, egyetemi diplomával rendelkezők pedig mindössze 2-4 százalékos arányban szerepeltek az álláskeresői nyilvántartásban 2012 és 2022 között.

Forrás: Az elemzést készítette a SalgotarjanAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.