Nem megy az álláskeresés? Kérj segítséget a Kontakt Alapítványtól!

segítség álláskeresésben
Amennyiben elakadtál a salgótarjáni munkahely keresésben, úgy a városban lévő Kontakt Alapítvány nagyszerű lehetőséget kínál a számodra. Nem csak az önéletrajzod, motivációs leveled megírásában kaphatsz tőlük szakszerű tanácsot, de a kiszemelt munkáltatót is veled közösen keresik fel, ha igényled. Álláskeresőként vagy pályakezdőként érdemes bemenned az irodájukba, hiszen rengeteg hasznos tippel látnak el, hogy a munkaerőpiacon érvényesülni tudjál. Ezen felül a vállalatokat, állami szervezeteket is megannyi lehetőséggel segítik.

Az alapítványról

A Kontakt Alapítvány egy budapesti székhelyű, országos hatáskörű szervezet, amely több vidéki telephellyel működik köztük Salgótarjánban is a Március 15. út 22. szám alatt. Célja, hogy munkához juttassa az álláskeresőket, főként a hátrányos helyzetből érkezőket. A foglalkoztatási tanácsadást a munkáltatók is igénybe vehetik, hogy a térségben elősegítsék az esélyegyenlőséget és az életminőség javítását. A GINOP 5.1.5 -16 -2017-00013 "Együtt a munkavállalásért - Nógrád megyében”, illetve a TOP-5.1.2-15-NG1-2016-00001 “Nógrádi Szabad Vállalkozási Zóna” helyi foglalkoztatási paktum keretében folynak a projektjeik a térségében. Salgótarjánban kilenc szakember munkavállalási tanácsadói, emberi erőforrás tanácsadói, közgazdász, szociális munkás, szociálpedagógusi és pszichológusi végzettséggel látja el a tanácsadói feladatokat és már több, mint 1900 helyi álláskereső vette igénybe a szolgáltatásaikat. Az itteni irodájuk ajtaján és a honlapjukon is megtalálhatóak a szakembereik elérhetősége, akik telefonos egyeztetés után állnak az ügyfelek rendelkezésére.

 

Konkrétan hogyan segítik az elhelyezkedésedet?

A segítségnyújtás módja az ügyfél probléma definíciójától függ. Ennek megismerését követően az első találkozás alkalmával közösen kialakításra kerül, hogy a salgótarjáni ügyfél egyéni tanácsadások vagy csoportfoglalkozás keretében, esetlegesen mindkét formában tudja előmozdítani céljai elérését.

Munkatanácsadással: ez egy több alkalomból álló beszélgetés, ahol a cél, hogy az salgótarjáni álláskereső, állásváltoztató által elmondottakat figyelembe véve segítsék annak munkavállalását, munkaváltását.

Pályatanácsadással: szintén többalkalmas beszélgetés a helyi diákok számára. A továbbtanulással, pályaválasztással kapcsolatos kérdésekben, lehetőségekben kapsz tanácsot az alapítvány szakembereitől.

Pályaorientációs csoportfoglalkozással: ez egy tréning, amelyen a résztvevők felismerik a szakma-, és munkaválasztás fontosságát, megismerik képességeik minőségét és érdeklődési irányaikat. Ezen felül 30 órás „kulcsképességek felismerésének fejlesztése” tréninget is kínál az alapítvány, ahol a salgótarjáni álláskereső feltárt gyengeségek megerősítése, képzése a lényeg. A tanulási technikákat is van lehetőség elsajátítani, hogy azt a munka keresők a gyakorlatban is hasznosítani tudják. Az álláskeresési technikák tréning szintén 30 órás képzés, ahol a résztvevő kialakíthatja egyéni álláskeresési stratégiáját. Olyan elméleti és gyakorlati ismereteket kap, amelyek alapján felismeri a munkaerő-piaci igényeket, valamint a munkáltatókra jellemző speciális követelményeket.

Próbainterjún való részvétellel: a Nógrád megyei álláskereső interjúszituációs helyzetbe kerül, így tapasztalatot szerezhet és személyes visszajelzést kap a beszélgetésről. A salgótarjáni irodáikban az ügyfél részére biztosítják az álláskereséshez szükséges technikai eszközöket (fénymásoló, nyomtató, számítógép, internet hozzáférés biztosítása, telefon, fényképes önéletrajz készítése és a többi) is.

A tevékenységük között megtalálod még a vállalkozóvá válást elősegítő tanácsadást, a munkaerő-piaci mentori szolgáltatást, a pszichológiai tanácsadást, a munkahelyi környezetbe történő beilleszkedés segítését, betanítást, az álláskeresési technikák oktatását, a motivációs csoportfoglalkozást, valamint a személyiségfejlesztést, beilleszkedést és önálló életvitelt segítő csoportfoglalkozást.

A Salgótarjáni Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályához forduló regisztrált álláskeresők részletes tájékoztatót kapnak a Kontakt Alapítvány nyújtotta lehetőségekről.

 

Hol találhatsz állást a szolgáltatásaik igénybevételével?

Az munkakeresők jellemzően a Salgótarjáni Járásban megtalálható cégek, kisvállalkozások, illetve a Pest megyében található álláshelyekre kerülnek elhelyezésre. A nők körében főként Salgótarján és vonzáskörzete van középpontban, mivel általában a gyermekek elhelyezése miatt kizárólag helyi szinten tudnak munkaviszonyt létesíteni. Ezzel ellentétben a férfiak zöme ingázással az építőiparban helyezkednek el a magasabb bérezések elérése okán Pest megyében.

 

A vállalatok is profitálhatnak, ha akarnak

A Kontakt Alapítvány nem csak az álláskeresőket, de az azokat foglalkoztató cégeket is különféle módon támogatja.

 

Szervezetfejlesztés

Magyarországon egyre több új foglalkoztatási forma, illetve arra való igény jelenik meg, ezért a munkaerőpiachoz való alkalmazkodás elengedhetetlen a vállalatok piacképességéhez.  Érdemes tehát megvizsgáltatni a szervezetfejlesztési lehetőségeket. Az alapítvány által kínált tanácsadás kiterjed a szervezeti átvilágítás alapján megjelenő szükségletek, igények kielégítésére, valamint az átvilágító kollégák által javasolt fejlesztések módszertanának kidolgozására és végrehajtásának segítésére.

 

Vezetőképzés

A Kontakt Alapítvány egyik tréningprogramja a vezetőképzés. A cél, hogy a résztvevők képesek legyenek hatékonyan kommunikálni, meg tudják különböztetni a vezetési stílusokat, megismerjék a helyzettől függő vezetés fontosságát, tisztában legyenek a munka hatékonyságát erősítő visszajelzés fontosságával és az adott helyzetekben képesek legyenek együttműködni, motiválni. A képzésen megtanulod a helyzettől függő vezetés alapjait, a vezetési stílusokat, az önismeretet, az empátiát és az aktív odafigyelést, az együttműködést és a csapatban való versengést, a vezetői visszajelzések formáit, az asszertív kommunikációs technikák alkalmazását a vezetői visszajelzésekben, illetve a változáskezelést a vezetésben.

 

Coaching

A coachinggal foglalkozó szakember arra keresi a választ, hogy a vezetőnek miben kell változnia, fejlődnie, milyen eszközökkel háríthatja el az akadályokat az éppen aktuális problémái útjából. Fontos tudni, hogy nem a coach a problémamegoldó, ő csupán célirányos kérdésekkel, odafigyeléssel és előítéletek nélküli meghallgatással vezeti rá az ügyfelét a megoldásra. Nem mondja meg azt, hogy mit kell vagy nem kell tennie az egyénnek, hanem hagyja, hogy maga találjon rá a neki legmegfelelőbb útra és módszerre.

A Kontakt Alapítvány Budapesten mindig szervez ilyen típusú segítségnyújtásokat az érdeklődőknek, így abban az esetben, ha valamilyen okból Salgótarjánban nem elérhetőek a programjaik, úgy azokat a fővárosban tudják elvégezni a fejlődésre vágyók.

 

Az állami szervezetek sem kivételek

Állami szervezetek is igényelhetik az alapítvány adta lehetőségeket. Segítenek például a foglalkoztatási stratégia kidolgozásában, felmérik, felkutatják, toborozzák, kiválasztják, mentorálják a munkavállalókat a foglalkoztatási programokhoz kapcsolódóan. Ezen felül többek között pályaorientációs tanácsadást, csoportfoglalkozást, üzemlátogatást szerveznek az általános-, illetve középiskolások számára, információt nyújtanak a foglalkoztatási támogatásokról, kiégés elleni tréninget szerveznek, valamint fejlesztik az időstruktúrát is.

Tehát összességében elmondható, hogy a Kontakt Alapítvány egy széleskörű szolgáltatási palettával rendelkező szervezet, amelyet a Nógrád megyei álláskeresőknek, vezetőknek, állami szervezeteknek is érdemes kihasználniuk.

 

SalgotarjanAllas.hu / O.N.