Indulj el a fodrásszá válás útján Salgótarjánban!

fodrász szakma
Szereted a szép hajkölteményeket és szívesen elsajátítanád a fodrász szakma csínját-bínját? Iskolarendszerű oktatás, illetve iskolarendszeren kívüli tanfolyam keretén belül is tanulhatsz e téren Salgótarjánban. Álláskeresőként érdemes megragadni a Salgótarjáni Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya által kínált lehetőséget, amely a Salgótarjáni Szakképzési Centrummal (SSZC) közösen valósítja meg az államilag támogatott felnőttképzéseket.

A fodrász szakma szépségei

Mivel a fodrász szakma a szolgáltatóipar egyik legfontosabb szakágának számít, így ritka az olyan oklevéllel rendelkező szakember, aki nehezen vagy egyáltalán nem tud érvényesülni a munkaerőpiacon. Besorolását tekintve a könnyű fizikai munkához tartozik, amelyet Salgótarjánban még mindig több nő választ, mint férfi. Amennyiben kiélnéd a kreativitásodat, bújod a divatmagazinokat, szeretsz emberekkel dolgozni és nem riadsz vissza attól, hogy a magad ura legyél, úgy a fodrász világban te is megtalálhatod a mindennapi munkavégzés örömeit.

 

Hol tanulhatok a városban?

A szakképzési rendszer átalakításával itt is változás megy végbe, ugyanis a régi OKJ-s képzések csak 2020. év végéig futnak. Álláskeresőként, ha igényt tartasz az ebben a formában megvalósuló képzésre, úgy minél előbb meg kell kezdeni az iskolarendszeren kívüli tanfolyamokat, tanulóként pedig 2022-ig le kell vizsgáznod. A Salgótarjáni Szakképzési Centrum két tagintézményében, Salgótarjánban az SSzC Borbély Lajos Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma, míg Balassagyarmaton az SSzC Szondi György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája folytat - más szakmák mellett - fodrász-képzést mind iskolai keretben, mind azon kívül.

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum, hogy az ebben a szakmában felmerülő igényeket is kielégíthesse, pályázatot nyújtott be a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályához. A sikeres pályázat eredményeként - ha a foglalkoztatási főosztály úgy ítéli meg, hogy erre valóban van igény - akkor napi hatórás tanrenddel, 1200 óra fodrász-szakmai és további 100 óra vállalkozó ismeret oktatásával indulhat a képzés, amely körülbelül 11 hónap alatt teljesíthető.

Az iskolarendszerű oktatásban a jövőben a fodrász képzés viszont ötéves időtartamú lesz, a szakma és az érettségi együttesen szerezhető majd meg.

 

Mi kell a nagy vendégkör elnyeréséhez vagy más szóval a sikerhez?

A fodrász szakma elsősorban kiváló kézügyességet és az egész napos állás miatt nagyobb fokú fizikai teherbírást igényel. Egy jó szakember mindig törekszik arra, hogy a lehető legpontosabban valósítsa meg az adott vendég elképzeléseit, így a kreativitása nélkülözhetetlen. A haj és az eszközök kiváló kezelése szintén lényeges, tehát tudnod kell mikor milyen anyagot használj a minél precízebb végeredmény eléréséhez. Folyamatosan képezned kell magad, hiszen a frizura trendek és azok elérésének módjai napról-napra változnak. Nem csupán a tökéletesen végzett munkád, de a nyitottságod és a jó kommunikációs készséged miatt is szívesen visszajárnak hozzád a vendégeid. A fodrász egyfajta pszichológus is, aki meghallgatja a „páciens” problémáit.

 

Továbbképzési lehetőségek

Bár a városban szakmai továbbképzésre nincs lehetőség, legközelebb Budapesten tudod mélyíteni a fodrászattal kapcsolatos tudásodat (pl.: a Schwarzkopf Professional Fodrász Akadémiánál, a Szabó Imre Hair & Beautynál vagy a  NewAge Akadémián és a többi). Ezeken a továbbképzéseken olyan szakmai fogásokat sajátíthatsz el, mint a hideg tartós hullámosítás, árnyékolástechnika (mitől lesz a kívánt szín eredményes, pigmentek és kötés rendszerek, fő és mellék színek jelentése), hajszín változtatás, színkör elemzése, szőkítő helyes használata és még rengeteg speciális lépést, tudást, amellyel valóban profivá válhatsz.

 

Két különleges, a fodrászathoz kapcsolódó szakma: parókakészítő és tresszkészítő

A parókakészítésnek és a tresszkészítésnek több területen is nagy hasznát veszik. Ilyen a színház- vagy a filmkészítés világa, de a daganatos betegek körében is népszerű az igényesen elkészített paróka. A megbízható szakemberekre pedig óriási a kereslet a munkaerőpiacon. Salgótarjánhoz legközelebb, a Budapesten található NewAges Studionál például mindössze 66 órát vesz igénybe a tanulás, heti 2-3 nappal. A parókakészítés oktatási menete: biztonsági előírások elmondása, a haj osztályozása, és annak a megfelelő kiválasztásának oktatása, a haj tresszelése, a méretvétel oktatása, gyakorlása, a paróka alap varrása, anyagok, szerszámok bemutatása, a kniffelés (kézi csomózás) és végül a kezelés oktatása. Ezek a típusú tanfolyamok elég drágák, de ha valami igazán különlegeset szeretnél és ambíciózus vagy, akkor megéri a speciális szaktudást elsajátítanod.

 

Hol dolgozhatok a végzettségemmel a városban?

Mivel a Salgótarján és térségében élő nők részéről óriási a munkájára igényes, jó szakemberre való kereslet, így oklevéllel a kezedben egyéni vállalkozóként a saját- vagy a város egyik szépségszalonjában van lehetőség a fodrász karrieredet elindítani. A Vásártéren található Tanács út 2/A-ban - régi Tejbolt, volt Rallye Autósbolt helyén – a SunCity Szépségszalonban, a Mormed Showroomban - Füleki út 44/48 -, a Studio-M Fodrászat és Műkörömben - Rákóczi út 1-9., II. emelet -, a Creed Barberben - Rákóczi út 143 TESCO -, a The North Barber and Beauty Salonban - Füleki út 3. -, a BEDNAR barbershopban - Arany János út 19/A -  vagy a Sundance Szalonban - December 8. tér 1. - érdemes érdeklődni az üres álláshelyek iránt. A Füleki út 29. szám alatti Kleopátra Szépségszalonban pedig alvállalkozóként és alkalmazotti jogviszonyban is dolgozhatsz.

Mennyit vihetek haza a hónap végén?

Manapság Salgótarjánban egy sima hajfestésért körülbelül 8000 forintot kérhetsz, nyilván ez az adott vendég hajának hosszától is függ. A trendibb, speciálisabb festés, mint például az ombre vagy a balayage vágással, szárítással együtt 18.000 forint körül mozog. A hajhosszabbítás - legyen az hőillesztéses vagy mikrogyűrűs - 16.000-20.000 forint közötti összeget kóstál. Egyre többen tartanak igényt a különböző hajtápláló, hajregeneráló kezelésekre (pl.: a Joico hajújraépítés) is, amelyért a városban dolgozó fodrászok szintén 10.000 forint feletti összeget kérhetnek. Az egyik legtrendibb szolgáltatás, a tartós hajegyenesítés – pl.: Belma Kosmetik Enzymotherapy –, amelyért egy derék alatti hosszúságú hajú vendégnek rendesen ki kell nyitni a pénztárcáját, ugyanis akár 50.000 forintba is kerülhet.

Láthatod tehát, hogy egyéni vállalkozóként, a megfelelő szaktudással, illetve munkamorállal egy Salgótarjánban is szép, állandó, jövedelmező szakmába csöppenhetsz. Nem beszélve a szerteágazó kapcsolatrendszerről, ugyanis egy jó fodrásznak híre van, akit pedig a hajukra igényes emberek meg akarnak ismerni. Az már csak rajtad múlik, hogy ebből mennyit vagy képes profitálni.

 

SalgotarjanAllas.hu / O.N.