Téged is vár egy nyelvvizsga-bizonyítvány Salgótarjánban!

nyelvtanulás Salgótarjánban
Országos szinten, így a salgótarjáni munkahelyek zömében is alapkövetelménnyé vált legalább egy idegen nyelv középszintű ismerete. Az álláskeresők felé támasztott egyik lényeges szempont, hogy a nyelvvizsga-bizonyítványhoz valódi, a gyakorlatban is jól felhasználható nyelvtudás társuljon. A városban rengeteg lehetőség nyílik arra, hogy a helyi munkaerőpiacon valamely nyelv elsajátításával értékesebbé tedd magad a munkaadók számára.

Milyen nyelveket tanulhatsz?

Nógrád megye két legkeresettebb idegen nyelve az angol és a német. A Salgótarjánban működő nyelviskolák ezen igényeknek megfelelően kínálnak nyelvtanulási lehetőségeket többféle képzési formában. Ezen felül választható még spanyol, illetve francia nyelv is, amely a város területén nem igazán élvez elsőbbséget az angol és a német nyelvvel szemben.

 

Milyen típusú nyelvvizsgát szerezhetek?

Salgótarjánban szinte minden vizsgafajta jelen van. Csak úgy, mint a népszerű Euroexam/EuroPro-, az ELTE Origó- vagy az ECL típus, valamint a fiatalokat megcélzó egyik legújabb nyelvvizsga fajta az ITOLC. Ezek mellett különféle szaknyelvi képzésekre is jelentkezhetsz.

 

Mely iskola nyújtja a számomra legtöbbet?

Salgótarjánban a Club Britannica, a Katedra Nyelviskola, az Alfa Kapos Kft. és az Inside Word Nyelvoktató Központ képzi a tanulókat. Nagyrészt minden iskola más területre, igényekre specializálódott. A vizsgák feladattípusai épp ezért eltérőek, egy szinten belül nem egyforma nehézségűek. Fontos, hogy tudd konkrétan mire van szükséged, hogyan hozhatod ki magadból a maximumot és csak ezeket mérlegelve iratkozz be egy tanfolyamra.

 

Ha csak az alap kell

Az Alfa Kapos Kft. által nyújtott levelező képzéssel képes leszel alapszinten angolul kommunikálni írásban és szóban is. Tananyaguk tematikája tartalmazza az étkezésekhez, külföldi vásárlásokhoz, utazásokhoz szükséges hasznos elméleti és gyakorlati információkat. Minimális nyelvtant sajátíthatsz el belőle úgy, hogy képes leszel rövid mondatok alkotására, megértésére.

 

A Club Britannica mindenkire gondol

A Május 1. út 53. szám alatt található Club Britannica angol, német és spanyol nyelvoktatást kínál gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Alap-, közép- és felsőfokú államilag elismert és nemzetközileg is ismert akkreditált ECL nyelvvizsga megszerzésére van lehetőség ebben a salgótarjáni székhelyű iskolában.

Az angol és a német a legnépszerűbb idegen nyelv

A felnőttképzés esetében hat szintet különböztet meg - minimumszint, alapszint, küszöbszint, középszint, haladó és mesterfok -, amely modulokba szintfelmérésen keresztül lehet belépni a meglevő előzetes tudás beszámításával. A következő tanfolyami szintre lépés feltétele a sikeres modulzáró teszt (szóbeli és/vagy írásbeli) legalább hatvan százalékos eredménnyel. Az óraszám mennyisége szintenként változó. Minimum-, alapszint 45 óra, küszöbszint 90 óra, a többi szint pedig 60 órát jelent. Tanfolyamtípusaik elvégezhetők: heti 2×2 óra délután vagy az esti órákban, hétvégi 1×4 óra, illetve napi 4-5 órás intenzív képzések formájában. Online tanfolyamaik 8 hetesek, 45 órás modulokban.

Spanyol

A spanyol nyelvtanfolyamokat kiscsoportban, beszéd centrikus módszerrel, a szóbeli kommunikációt előtérbe helyezve tartják. Bár nem tartozik a Club Britannica Nyelviskola engedélyköteles képzései közé, az óradíjak ennek ellenére nem emeltek, így már ötszáz forinttól tanulhatsz náluk spanyolul.

A képzésekkel kapcsolatos legfrissebb információkról az iskola közösségi oldalán is tájékozódhatsz.

 

A Katedra Nyelviskola ezer arca

A Katedra Nyelviskolánál – Meredek út 9. - részt vehetsz angol vagy német csoportos nyelvtanfolyamokon, de felkészülhetsz az imént említett nyelvekből egyéni tanulással is. Ezen felül vállalati képzéseket indítanak online, illetve tanteremben. Az iskolában többféle nyelvvizsga típus közül választhatsz: ITOLC-, Euroexam/EuroPro-, ELTE Origó nyelvvizsgázási lehetőség áll rendelkezésre a tanulni vágyók előtt.

ITOLC

Az ITOLC általános nyelvvizsgát angol és német nyelvből lehet letenni. A vizsgák egynyelvűek, négy szinten érhetők el: A2, B1, B2, C1. Itt minden feladat számítógépen végezhető, vagyis minden készség mérése gép segítségével történik. Jelentkezni írásbeli, szóbeli, illetve komplex (az „írásbelit” és „szóbelit” egyaránt magába foglaló) vizsgára lehet. Előnye, hogy rengeteg alkalommal tudsz vizsgára jelentkezni, ami gyorsan, alig fél nap alatt le is zajlik.

Euroexam/EuroPro

A Euroexam és EuroPro a felvételitől a diplomán át a nyelvpótlékig mindenütt érvényes, államilag elismert nyelvvizsgáknak számít. Az általános nyelvi ismereteket méri, egynyelvű és kétnyelvű változatban is letehető angol, illetve német nyelven A1-es szinttől C2-es szintig.

ELTE Origó

Az Origó Nyelvvizsga Magyarországon kifejlesztett, általános nyelvi tudást mérő, kétnyelvű vizsgarendszer. Tehát nehezebb, nagyobb idegen nyelvtudást kívánó vizsgafajta. Csak úgy, mint az Euroexam/EuroPro esetében, itt is A1-es szinttől egészen a C2-es mesterfokig képezheted magad.

Jelentkezni az alábbi linken lehetséges: https://salgotarjan.katedra.hu/jelentkezes_uj/

 

Szaknyelvi képzésre van szükséged? Akkor irány az Inside Word Nyelvoktató Központ!

Az Inside Word nyelviskola kiemelt figyelmet fordít a céges nyelvtanulásra. Az általános - angol, német, francia - nyelvtanfolyamon felül üzleti-, gazdasági-, jogi-, orvosi szaknyelv, valamint nyelvtani fejlesztés, beszédfejlesztés, üzleti levelezés, tárgyalástechnikai- és prezentációs gyakorlatokra van náluk lehetőség az említett nyelveken. Sőt, a „hagyományos” nyelvtanulás mellett, különböző speciális nyelvi tréningen való részvételt, illetve akár vállalati nyelvtanfolyamok megtartását is biztosítják előre egyeztetett helyszínen. Érdeklődni itt lehet: https://insidewordnyelviskola.hu/kapcsolat/

 

Regisztrált álláskeresőként milyen lehetőségeim vannak?

A Salgótarjáni Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán érdeklődhetsz az aktuális, állam által támogatott nyelvi képzésekről. A városban angol, illetve német nyelven is gyakran indulnak felkészítő tanfolyamok különböző típusú nyelvvizsgákra. Amennyiben regisztrált álláskeresőként komolyan veszed az órákat, úgy nagy valószínűséggel sikeres kimeneti vizsgát tehetsz, vagyis nyelvvizsgát szerezhetsz.

 

Salgótarjánon belül hol kamatoztathatom a nyelvtudásomat?

Főként a nagyobb vállalatok tartanak igényt a nyelvtudással rendelkező álláskeresőkre. A városban vagy az Ipari Parkban lévő cégek közül például a Magyarországi Hangszórógyártó Kft. (MHG), a Mikropakk Kft., Sinia Kft., Rpm Hungária Kft., HE-DO Kft., Salgó Vagyon Kft., Palóc Szerelvényudvar Kft., illetve a Mitsuba Hungary Kft. Ezen felül természetesen szinte minden meghirdetett salgótarjáni állásnál előnynek számít az önéletrajzban feltüntetett valamilyen szintű idegen nyelvtudás.

 

Nem csak a karrier miatt érdemes nyelvet tanulni

Amennyiben az ember folyamatosan tanul valamit, úgy nem csak fejleszti magát, de az agyát is edzésben tartja. A nyelvtanulás esetében pedig sok készségre van szükség, például memorizálásra, logikára, fogalmazásra. Továbbá a külföldi látogatások során magabiztosabban tájékozódsz, önállóbb vagy, amely élvezhetőbbé, teljesebbé teszi az utazási élményt. Minden tankönyv kiemelten, akár több témán keresztül foglalkozva ismerteti a tanult nyelv kultúráját, így azokba bepillantást nyerhetsz. Az sem elhanyagolható, hogy nyelvtudással a birtokodban könnyebben tudsz barátkozni a külföldiekkel, amelyből akár még szerelem is kialakulhat.

 

SalgotarjanAllas.hu / O.N.