Nem csak műkörmöt, de ezzel együtt jövőt is építhetsz Salgótarjánban

műköröm építés
Manapság a salgótarjáni nők körében mintegy alapvető igénnyé vált a szép műköröm vagy annak valamely változata. Az ápolt kéz és köröm a higiénia fontos részét képezi, épp ezért tudott a műkörömépítés Nógrád megyében is gyorsan elterjedni és az egyik legrohamosabb léptekben fejlődő szakmává válni. Az alap- és új eszközök, technikák megjelenése, ezek oktatásának, megismerésének lehetősége folyamatos a megyében, amelyeket az ilyen végzettséget szerző, Salgótarjánban és környékén munkát vállaló szakembereknek a jó hírnév kiépítése miatt ismerniük érdemes.

Hogyan és milyen feltételekkel jelentkezhetek?

Az Alfa Kapos Kft. többek között Salgótarjánban is hirdet kézápoló és műkörömépítő tanfolyamot, ahol bemeneteli követelményként alapfokú iskolai végzettséget (8 általános), komplex szakmai vizsga időpontjáig tizennyolcadik életév betöltését és egészségügyi alkalmasságit jelöl meg. A képzési idő alatt – amely csupán három-négy hónap – elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek a tanulók. Ez 280 gyakorlati, 70 elméleti órát jelent heti 1-2 nappal, napi 9x45 perces tanórával. A tantermi elméleti és gyakorlati képzésről való megengedett hiányzás mértéke az óraszám maximum harminc százaléka, tehát aki belekezd egy ilyen tanfolyamba, annak érdemes azt komolyan is vennie. Jelentkezni a cég honlapján, adatlap kitöltésével lehetséges: http://www.alfakapos.hu/mukoromepito-tanfolyam/salgotarjan

 

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSzC) szintén kínál kézápoló és műkörömépítő szakma szerzési lehetőséget a városban. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya az SSZC-vel együttműködve, állami támogatással segíti ehhez a szakmához a regisztrált álláskeresőket. Ezen felül már önköltséges formában is tervezik elindítani a képzést, amelynek időtartama három hónap és 390 órát foglal magában. Salgótarjánban nagy érdeklődésnek örvend e szakterület, így a jelentkezők között nem csupán munkanélküliek, állást keresők, de állást váltók, pályát módosítók is egyaránt akadnak. A jelentkezési lapot innen lehet letölteni: http://www.sszc.hu/files/dokumentumok/Jelentkezsi_lap2.pdf

 

Csak is biztos alapokkal lehet erős „körmöt” építeni

Az Alfa Kapos Kft. a Meredek út 9. szám alatt található ILS Nyelviskolában bonyolítja le a képzést. Az elméleti oktatáson elsajátítható ismeretek közé tartozik a kézápoló, műkörömszalon kialakítása és működtetése, a szolgáltatást megalapozó anatómiai, élettani ismeretek, a kézápolás, a műkörömépítés, az anyagismeret alkalmazásai és a kézápolás, műkörömépítés szakmai ismeretei. Emellett a gyakorlati rész legfontosabb alappillérét, a köröm helyes előkészítését szükséges elsőként megtanulni. Ilyen például a fertőtlenítés, reszelés, bőrfeltoltás, mattítás, portalanítás helyes mozdulatainak berögződése. A tartósság kritériuma tehát a megfelelő szakmai háttértudás és az alapos előkészületi munka. Erre épülhet rá a további lépések sorozata, amelyeket Salgótarjánban mind a két oktatási központban megkapnak a leendő kézápoló és műkörömépítő szakmára vágyók.

 

Álláskeresőként finanszírozni nem egyszerű, de érdemes

Általános elmondható, hogy az efféle képzés nem túl olcsó, viszont hosszú távon Nógrád megyében is jövedelmező. Ráadásul az Alfa Kapos Kft. a képzési díjat 199.000 forintban határozta meg az alábbi ütemezés szerint: a jelentkezésnél képzési díjra 19.000 forint, a tanfolyam kezdetekor, a műkörmös csomag átvételével egyidejűleg képzési díjra 90.000 forint, a tanfolyam hatodik oktatási napján megtartott óra előtt képzési díjra szintén 90.000 forintot szükséges megfizetni, míg a vizsgadíjat a vizsgára történő jelentkezéskor, amely 49.000 forint. Amennyiben nem úgy sikerült a vizsga, ahogyan azt terveztük, lehetőség van javítóvizsgára, amelynek díja ugyancsak 49.000 forint. A képzési díj és a vizsgadíj teljes befizetése a vizsgára bocsátás szigorú feltétele.

 

Salgótarjánon belül hogyan találhatok állást a végzettségemmel?

Mivel a Salgótarján és térségében élő nők részéről óriási a munkájára igényes, jó szakemberre való kereslet, így oklevéllel a kezünkben egyéni vállalkozóként a saját- vagy a város egyik szépségszalonjában van lehetőség a műkörmös pályánkat elindítani. A Vásártéren található Tanács út 2/A-ban - régi Tejbolt, volt Rallye Autósbolt helyén – a SunCity Szépségszalonban, a Mormed Showroomban - Füleki út 44/48 -, a Studio-M Fodrászat és Műkörömben - Rákóczi út 1-9., II. emelet -, vagy a Sundance Szalonban - December 8. tér 1. - érdemes érdeklődni az üres álláshelyek iránt. A Füleki út 29. szám alatti Kleopátra Szépségszalonban pedig alvállalkozóként és alkalmazotti jogviszonyban is dolgozhatsz.

 

Hónap végén milyen összegű bevételre számítsak a munkámért?

Természetesen Salgótarjánban is szolgáltatástól függően változnak az árak. Nem mindegy, hogy géllakkot, körömerősítést, műkörömépítést, shellackot vagy egyszerű manikűrt kér a vendég. Egy, a városban végzett kézápoló és műkörömépítő saját vállalkozásában a saját maga által, míg a szalonokban központilag meghatározott árak szerint dolgozhat. Utóbbi esetében elmondható, hogy a készíttetett műkörömért négyezer-ötezer forint feletti összeget, géllakkért ennek felét kérik el a Salgótarjánban tevékenykedő szakemberek. Mindenki annyi munkát vállal, amennyit tud, hiszen az egyéni vállalkozóként dolgozók munkaidejüket nagyrészt maguknak oszthatják be.

 

Honnan szerezzem be a munkavégzéshez szükséges alapanyagokat?

Az interneten is találhatnak hasznos, praktikus, az aktuális divatnak megfelelő kellékeket a Salgótarjánban dolgozó szakemberek. Azonban azok számára, akik szeretik vásárlás előtt látni, tapintani és megillatozni a „munka eszközöket” – például körömágybőr ápoló olajokat, körömlemosókat, különféle ecseteket, építő zseléket -, ajánlott felkeresni a város „kellékeseit”: a Stylus Szépségüzletet a Március 15 út 22-ben, a NAIL DECO-t pedig a Március 15. út 14-ben (2. üzlet).

 

Hogyan lehetek sikeres ebben a szakmában?

Egy jó és tapasztalt szakember tudja, hogy az idő pénz. Vagyis a napi munkaidőbe minél több vendég igényeit szükséges kielégíteni úgy, hogy a munka színvonala magas és precíz maradjon. A Salgótarjánban végzett, újdonsült kézápoló és műkörömépítő szakmát szerzettek körében az első egy-két hónap alatt jellemző a bevezető áron/anyag áron végzett munka, amely mind a szakember gyakorlottságának növelésére, mind pedig törzsvendégek szerzésére kiváló. Ezek után a rendszeres-, valamint az új vendégeknek egyaránt ajánlatos szezonális akciókkal kedveskedni. Továbbá érdemes tájékozódni a legújabb divatirányzatokról, az azokhoz szükséges eszközökről, továbbképzésekről, illetve tanfolyamokról. Aki nagy vendégkörre, elismerésre vágyik ebben a szakmában, annak elkerülhetetlen a közösségi média rendszeres használata, ugyanis ennek segítségével érhet el több emberhez az elkészült munkáinak portfóliója.

Összességében elmondható, hogy Salgótarjánban a kézápoló és műkörömépítő szakma virágzik. A női álláskeresők a megfelelő hozzáállással, teljesítménnyel és ambícióval a tanfolyamot gyorsan, egyszerűen elvégezhetik. Azután pedig rengeteg lehetőségük nyílik arra, hogy ne csak átmenetileg, mintegy nehezebb pénzügyi helyzetből való kilábalásként alkalmazzák a kapott képesítést, hanem hosszú távon, állandó pénzszerzési lehetőségre használják fel azt.

 

SalgotarjanAllas.hu / O.N.