Érj célt a jó önéletrajzoddal Salgótarjánban!

önéletrajz készítés
A salgótarjáni munkaadókról is elmondható, hogy elvárják az igényes, jól áttekinthető önéletrajz (Curriculum Vitae) benyújtását az adott pozícióra való jelentkezésnél. Mivel nagyrészt ezen múlik vagy bukik a meghirdetett állás betöltésére való esélyed, tisztában kell lenned a formai követelményekkel, a legfontosabb szabályokkal, valamint az apró trükkökkel, amelyek mind előbbre vihetik a karrieredet. Toldi Enikő, a Kontakt Alapítvány munkatársa adott pár hasznos tippet azon álláskeresők számára, akik Salgótarjánban és környékén szeretnének elhelyezkedni.

Milyen típusú önéletrajzot válasszak?

A szakember szerint az első és legfontosabb dolog, hogy felmérd milyen önéletrajzra van szükséged. Nem mindegy, hogy fizikai- vagy szellemi munkára, köz- vagy versenyszférába, illetve a ranglétra mely fokára szeretnél jelentkezni.

 

Europass önéletrajz

A Nógrád megyei álláskeresők körében az egyik legnépszerűbb az Europass formula, ugyanis ezt a legegyszerűbb, leggyorsabb elkészíteni. Az online felület kiváló terep a helyi pályakezdőknek, fizikai dolgozóknak vagy azoknak, akik már rég nem kerestek állást. Az oldalra felviheted a személyes adataidat, megjelölheted a megpályázni kívánt munkakört, részletezheted a tanulmányaidat, szakmai tapasztalatodat, kitérhetsz a személyes (kommunikációs-, szervezési-, vezetői-, digitális- és idegen nyelvi) készségeidre és még a hobbidat is megadhatod. Amennyiben a sémában minden olyan részt kitöltöttél, amelyekkel úgy véled pozitív elbírálást kaphatsz a salgótarjáni munkaadóknál, az elkészült önéletrajzodat az általad választott dokumentum formátumban letöltheted.

 

Amerikai típusú önéletrajz

Az amerikai típusú önéletrajz szintén elterjedt a Salgótarjánban meghirdetett állásokra jelentkezők körében, mert logikus felépítése miatt könnyen átlátható. Elkészítése nem igényel különösebb erőfeszítést és az önéletrajzodat elbíráló embert is segíted vele a munkájában. Tőmondatokban fogalmazd meg vagy egyszerű felsorolásokat használj ennél a formánál és legfeljebb két oldal hosszúra ereszd. Itt is fordított időrendi sorrendben haladj, tehát a jelenből visszafelé a korábbi pozíciókat, tanulmányokat megjelölve. Az a tapasztalat, hogy ezzel a CV-vel könnyebb kitűnni a tömegből, mint az egy sablonra szorított Europassal. Az interneten rengeteg minta található az amerikai típusú önéletrajzra, de az a legjobb, ha sajátot készítünk.

 

Gerilla önéletrajz

A gerilla önéletrajz esetében a látvány, a kreativitás a mérvadó, épp ezért nincs rá sablon. Jellemzően a designnal kapcsolatos pozíciókra (pl.: grafikus, marketinges, ruhatervező stb.) ajánlott használni. Ezen CV-be rengeteg olyan dolog belefér, ami mondjuk egy hagyományos szakma (pl.: könyvelő, banki tanácsadó) megpályázásánál egyáltalán nem, sőt kimondottan hátrányban részesülnél miatta. A salgótarjáni munkaerőpiacon nem igazán van szükség az efféle önéletrajzokra – emelte ki Enikő.

 

Mire figyeljek a CV-m megírásakor, hogy azt a salgótarjáni munkáltató ne dobja félre?

Mivel az önéletrajzod a névjegyed, szánd rá az idődet és alaposan gondold át, mely információkat szeretnéd szerepeltetni magadról. Nem kell mindent beleírni, vagyis egy irodai adminisztrátori munkára való jelentkezésnél nem szükséges feltüntetni például a korábbi vendéglátós tapasztalataidat. Fontos, hogy a neved mindig kiemelt helyen legyen és lehetőleg olyan elérhetőséget adj meg, amelyen a salgótarjáni munkaadók ténylegesen feltudják venni veled a kapcsolatot. A szakmai tapasztalatot és a tanulmányaidat érdemes hónapra pontosan megadni, időrendben visszafelé haladva. Amennyiben rendelkezel nyelvvizsgával, úgy ne csupán annak szintjét, megszerzésének dátumát tüntesd fel, hanem az aktuális tudásodnak megfelelő szintet is jelöld meg. Salgótarjánban gyakoriak az olyan álláshirdetések, ahol különböző jogosítvány fajták megléte szükséges. Ebben az esetben jó, ha a használat gyakoriságát is odaírjuk (mindennapos autóhasználat). Természetesen egyik önéletrajz formában sem kötelező megadnod a hobbidat, de ha mégis szeretnéd, azt lehetőleg minél konkrétabban tedd (pl.: gazdasági témájú könyvek olvasása). Ne felejtsd el a végén a dátumot (ne küldjél régi dokumentumot, maximum fél éven belülit)! – tanácsolja a Kontakt Alapítvány szakembere.

 

Segítség! Pályakezdő vagyok!

Azok, akik eddig a tanulmányaikat folytatták és a megszerzett végzettségükkel szeretnének kilépni a salgótarjáni munkaerőpiacra, több hasznos instrukció betartását javasolja Enikő. Annak érdekében, hogy pályakezdőként a CV-d ne legyen túl rövid, érdemes az iskoláknál beírni a tanult főbb tárgyaidat, munkahelyek esetén a munkakörhöz tartozó elvégzett feladataidat. Továbbá iskolai gyakorlatot, önkéntes munkákat, esetleg egy két mondatban megfogalmazott célkitűzést. Amennyiben nem töltötted még be a 25. életévedet, írd bele nyugodtan azt is, hogy regisztrált álláskereső, illetve munkaügyi központ - Salgótarjáni Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály - által támogatható vagy.

 

Közalkalmazottként szeretnék dolgozni. Milyen önéletrajzot küldjek?

A közalkalmazotti állásokra pályázni tudsz, amelyekhez az adott salgótarjáni intézmény vagy saját önéletrajz sablont készít vagy neked kell a szakmai önéletrajzodat megszerkesztened. Ez lehetőleg legyen minél részletesebb az adott szakmára nézve, például egy tanári posztra történő jelentkezés esetében emeljünk ki minden olyan apró mozzanatot, amely hozzájárulhat a sikeres felvételhez. Ezen álláshirdetéseknél általában megtalálod az email cím mellett a postacímet is, mert a legtöbb esetben postai úton is el kell küldened a jelentkezéshez szükséges önéletrajzodat, az azokat kísérő dokumentumokat.

 

Legyél őszinte, mert azt Nógrád megyében is szeretik!

Enikő szerint sokan elferdítik az igazságot csak azért, hogy könnyebben bejussanak egy-egy interjúra. Mivel a személyes beszélgetés keretein belül előbb-utóbb kiderül az igazság a képességeinket illetően, így a negatív elbírálást elkerülve, továbbá pénzt, időt megspórolva lehetőleg maradjunk őszinték és olyan adatokat tüntessünk fel az önéletrajzunkban, amelyek a valóságnak megfelelnek.

 

Ne csússz el az email címen!

Az email címed is lehet egy buktató, ha nem figyelsz oda. Ajánlott a saját neved valamilyen kombinációja – egybeírva, pontokkal elválasztva, esetleg számokkal tarkítva-, de semmiképpen ne használj régi, komolytalan, barátoknak elkészített fiók címet. Amennyiben például pályakezdőként nem rendelkezel a fentebb említett, igényes email címmel, úgy vedd a fáradságot és készíts egyet. Pár perc alatt kész, te pedig nagyobb eséllyel indulsz a megpályázott salgótarjáni állásért.

 

Milyen fényképet használjak az önéletrajzomban?

Az önéletrajz legfigyelemfelkeltőbb eleme a fénykép. A Salgótarjánban állást keresők mindenféle hibát rendre elkövetnek ezzel kapcsolatban, pedig az önéletrajznál a fotó megléte egyáltalán nem alapkövetelmény. Mégis szinte mindenki úgy érzi, hogy ezzel csak javítani tud a megpályázott állás elérésének esélyein. Azért, hogy ez valóban így legyen, Toldi Enikő több éves, a régióban szerzett szakmai tapasztalatával segít válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen is egy ideális fénykép a jelöltről.

A telefonnal készített, homályos, gyenge felbontású képeket kerüld, helyette egy jó minőségű fényképezőgéppel készített „művet” válassz. Ez azt jelenti, hogy hasonlónak kell lennie az igazolványképedhez, amely nem csak a fejedet, de a vállaidat is mutatja. A mosolygás belefér, a nevetés viszont nem. Az elegáns ruházattal az igényességedet is tükrözöd. Szerencsés, ha az önéletrajzodba szánt fotót több embernek is megmutatod és kikéred a véleményüket, ugyanis sokszor elfogultak vagyunk önmagunkkal kapcsolatban. A képet pedig soha ne csatold, mindig szerkeszd bele a CV-be – hívja fel a figyelmet Enikő.

Amennyiben megfogadod a szakember tanácsait és időt szánsz egy jó önéletrajz elkészítésére, úgy nagyobb eséllyel fogod elnyerni a kiszemelt salgótarjáni állást, amelyre biztos, hogy nem csak te jelentkeztél. Alaposan gondold át, mire van szükség a meghirdetett pozíció megszerzéséhez és ez alapján adj meg információkat magadról. Kerüld az általános hibákat, figyelj a tömörségre, egyszerűségre, átláthatóságra, valamint a fotódra. A többi már csak az adott salgótarjáni munkáltatón, illetve a HR-es szakemberen múlik.

 

SalgotarjanAllas.hu - O.N.