Irodai munka Salgótarjánban: munkaviszony vagy közalkalmazotti jogviszony?

irodai munka
A salgótarjáni álláskeresők az iskolai végzettségeiknek megfelelően dolgozhatnak a versenyszférában, illetve a közszférában. Míg a versenyszférában a városban lévő vállalatok, addig utóbbinál valamely állami, helyi önkormányzati intézmény tölti be a munkáltató szerepet. Egyes foglalkozások esetében nem kérdés, hogy melyikben dolgozhat az ember, ugyanakkor akadnak olyanok is szép számmal - például az irodai munkák -, amelynél érdemes átgondolni azt, hogy mely foglalkoztatási forma keretei között szeretnénk munkát vállalni.

Mit kell tudnod a munkaviszonynál kapott munkaszerződésről röviden?

Ezt a típusú szerződést akkor kapod, ha irodai dolgozóként valamely salgótarjáni vállalatnál helyezkedsz el. A munkáltató és a munkavállaló között akkor jön létre a munkaszerződés, ha azt mindkét fél aláírta. A dokumentumnak többek között tartalmaznia kell a munkavállaló alapbérét, munkahelyét, munkaköri leírását, a munkaviszony időtartamát (határozott/határozatlan) és kezdetének napját is. Ezen felül lehet kikötni benne próbaidőt, amely legfeljebb három hónapig terjedhet. A feleket a Munka törvénykönyve (Mt.) kötelezi arra, hogy korrekt módon érvényesítsék érdekeiket.

 

Mit jelent a közalkalmazotti jogviszony?

E foglalkoztatási forma két alanya a munkáltató és a közalkalmazott. A közalkalmazotti jogviszony időtartama lehet határozott vagy határozatlan idejű, a foglalkoztatás jellege teljes- vagy részmunkaidő. Az erre vonatkozó részletes szabályokat a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben (Kjt.) találjuk, illetve a Munka törvénykönyvét – a Kjt. háttérjogszabályát - is figyelembe kell venni. A kiszámíthatóságot és a biztonságot a törvényi előírások biztosítják a salgótarjáni dolgozók számára is, így például a jogviszony megszüntetésének szigorúbb szabályozását vagy a garantált előmeneteli és illetményrendszert.

 

Mely területeken alkalmaznak közalkalmazottakat a városban?

Salgótarjánban az állam és a helyi önkormányzat költségvetési szerveinél dolgozók közalkalmazotti státuszt kapnak. Továbbá az egészségügyben-, oktatásban-, rendvédelemben-, igazságügyben-, szociális és gyermekvédelmi ellátásokban, művészeti és kulturális területen dolgozók jogviszonya szintén közalkalmazotti formában valósul meg.

 

Hogy néz ki egy Nógrád megyei, közalkalmazotti, irodai pozíciót kínáló álláshirdetés?

A salgótarjáni álláshirdetéseket az adott helyi intézmény honlapján, illetve az álláskereső oldalakon is megtalálod. A versenyszférától eltérően itt az önéletrajz és motivációs levél elküldése nem elég, a pályázatod benyújtásával tudsz jelentkezni. Ez azt jelenti, hogy a fentebb említettek mellett hatósági (erkölcsi) bizonyítvánnyal igazolnod kell a büntetlen előéletedet és azt, hogy nem állsz foglalkoztatás eltiltás hatálya alatt. Ezen felül az álláshely betöltéséhez szükséges képesítés meglétét igazoló okmány(ok) másolatát is el kell küldened a jelentkezéskor. Az adott salgótarjáni álláshirdetésben a munkáltató mindig hivatkozik arra a törvényre, amely alapján a pályázatot kiírta. Továbbá megjelöli a munkakört, a jogviszony időtartamát, a foglalkoztatás jellegét, a munkavégzés helyét, a munkakörbe tartozó lényeges feladatokat, az illetményeket és juttatásokat, a pályázat feltételeit, a benyújtandó iratokat, igazolásokat, a munkakör betölthetőségének időpontját, a pályázat benyújtásának határidejét és módját, valamint az elbírálás határidejét.

 

Milyen végzettséggel jelentkezhetek?

A multinacionális vállalatok többsége az irodán lévő dolgozóitól ma már elvárja a felsőfokú iskolai végzettséget, a társalgási szintű idegen nyelvtudást (legalább egy nyelven), a több éves szakmai tapasztalatot, a meghirdetett álláshoz kapcsolódó képességek és készségek tárházát. Tehát az alkalmazottakkal szembeni elvárások nagyot ugrottak ezen a területen. Mivel Salgótarjánban is rengeteg a felsőfokú szakképesítéssel, diplomával rendelkező szakember, így a helyi munkáltatók is kedvükre válogathatnak a jelentkezők között.

Közalkalmazotti adminisztrációs munkák nagyrészéhez elég a középfokú végzettség, de az ilyen típusú salgótarjáni álláshirdetésekben az elvárások résznél mindent megtalálsz ezzel kapcsolatban. Természetesen előnyként indulsz, ha van valamilyen, a meghirdetett munkakörhöz részben kapcsolódó szakképesítésed (pl.: pénzügyi és számviteli ügyintéző) vagy nyelvvizsgával bizonyított idegen nyelv tudásod, szakmai tapasztalatod. Abban az esetben, ha a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény magasabb, kifejezetten szakirányú végzettség (Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzései főként erre specializálódnak) meglétét követeli az adott pozícióra, úgy attól eltérni nem lehet.

 

Mekkora összegre számítsak a hónap végén?

A közalkalmazotti jogviszony a központilag meghatározott közalkalmazotti bértábla alapján különböző fizetési osztályokba sorolja a salgótarjáni dolgozókat is. A besorolás alapja az adott munkakör ellátásához jogszabályban előírt iskolai végzettség, illetve az állam által elismert szakképesítés, szakképzettség, doktori cím, tudományos fokozat, valamint akadémiai tagság. Ugyanakkor a béred meghatározásánál nem csak a végzettséged, hanem a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időd is számít. Utóbbi alapján három évenként tudsz magasabb fizetési fokozatba lépni, de ezt az időt a tartósan magas színvonalú munkavégzéseddel két évre tudod csökkenteni. Mielőtt azt hinnéd, hogy a bérezési plafon a csillagos ég, jó, ha tudod, hogy több fokozatnak is ugyanannyi a juttatása és van, hogy az egész pálya változatlan fizetést kínál. Ezek az összegek pedig nem nagyon emelkednek a garantált bérminimum fölé. A vállalati szektor ezzel szemben saját maga állapítja meg az irodán lévő alkalmazottainak bérét, amelyek sokszor messze túlszárnyalják a közalkalmazotti jogviszonyban fennálló, irodai munkáért járó fizetéseket.

 

Hol tudok irodán, közalkalmazottként dolgozni Salgótarjánban?

Irodai munkát találni nem egyszerű a városban tekintve, hogy a munkahelyek száma egyébként is elég korlátozott Nógrád megyében. A vállalatok ritkán hirdetnek meg efféle pozíciót és a jelentkezők óriási érdeklődése miatt általában hamar be is töltik azt. A közszférában sem sokkal jobb a helyzet Salgótarjánban. Amennyiben irodán szeretnél dolgozni, úgy folyamatosan résen kell lenned: böngészd az álláshirdetéseket, rendszeresen keresd fel a közszféra állásportálját és ahová lehet személyesen is vidd be az önéletrajzodat/pályázatodat. Közalkalmazottként, irodán az alábbi intézményeknél tudsz dolgozni a városban:

 

A Polgármesteri Hivatalhoz - Múzeum tér 1. - nem egyszerű bekerülni, de veszíteni valód nincs. Miért ne próbálnád meg? A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) - Kassai sor 10. – szintén érdemes érdeklődnöd megüresedett álláshelyek iránt, főleg ha szakirányú végzettséggel rendelkezel. A Nógrád Megyei Kormányhivatalnál – Zemlinszky Rezső út 9. -, illetve a Nógrád Megyei Önkormányzatnál - Rákóczi út 36. - is jó, ha nézelődsz. Továbbá a Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja - Alkotmány út 11. -, nyújt lehetőséget azok számára, akik a városban szeretnének adminisztrációs/irodai munkát vállalni közalkalmazotti státuszban.

A tapasztalat az, hogy pályakezdőként Nógrád megyében nem igazán tudsz válogatni az ilyen típusú álláshelyek között. Amennyiben Salgótarjánban és környékén képzeled el a jövődet, úgy a versenyszférában és a közszférában is tanácsos a végzettségeddel próbálkoznod és nem szabad feladnod, ha a munkáltatóktól az első pár alkalommal elutasítást kapsz.

 

 

SalgotarjanAllas.hu / O.N.