Dolgozz a médiában Salgótarjánban!

álláslehetőségek a médiában
A salgótarjáni média világa igen változatos, így az álláskeresőknek több lehetőségük is akad, ha ezen a területen szeretnének munkát vállalni. A nyomtatott sajtó, a rádió, a televízió és az internet mind olyan eszköz, amely színvonalas hírközlést tesz lehetővé a városban és igényli a kiváló szakemberek meglétét. Fontos, hogy a lakosok naprakészek legyenek az őket érintő, helyi vonatkozású kérdésekben, így az újságírók, szerkesztők, riporterek és fotósok munkája elengedhetetlen.

Milyen végzettséggel csöppenhetek bele a salgótarjáni sajtó nyüzsgő világába?

Amennyiben újságírói-, szerkesztői-, riporteri karrierről álmodozol, úgy az ország valamely egyetemén a kommunikáció- és médiatudomány szakot ajánlott elvégezned. Azonban akkor is van esélyed, ha bármely más diplomával rendelkezel és az írói képességed az átlagtól magasabb szinten jár. Ezt a különböző felvételi teszteken bizonyíthatod.

Manapság rengetegen szerelmesek a fotózásba. Ami azért jó, mert a megfelelő oktatással (pl.: fotográfia szak), illetve továbbképzésekkel elsajátíthatod azt a tudást, amelyet a salgótarjáni média is elismer. Jelentkezhetsz főállású fotóriporternek, de a tanulni vágyó, pályakezdő gyakornokokat is szívesen látják Salgótarján szerkesztőségeiben.

 

Milyen kompetenciákra (képességekre) van szükségem ahhoz, hogy a város egyik kiváló szakembere legyek?

Egy jó, Nógrád megyében tevékenykedő újságíró nagyrészt önállóan dolgozik és gyakran saját magának kell mérlegelnie azt, hogy az a téma, amiről írni szeretne megérdemli e a kitüntetett figyelmet. Érdemes folyamatosan bújnia az országos sajtót, a külföldi tartalmakat, ugyanis ebből ötleteket meríthet, ezzel is megkönnyítve saját, valamint mások munkáját. A gyors reagálás képessége szintén lényeges, mert a hírverseny manapság jobban él, mint eddig bármikor. A Salgótarjánban és környékén történt nagyobb balesetek, komolyabb bűntények esetében általában helyszínre kell menni kérdezősködni, látni saját szemmel is azt, hogy mi történt és elsődleges kézből, minél hamarabb átadni azt az olvasóknak. A pályakezdők számára a kapcsolatépítés több hónapon át tartó, fontos folyamat, hiszen a jó szakember tudja, hogy megyén belül mikor, kihez és milyen formában forduljon információért. Az egyik legnagyobb ellenség az idő, mert írás közben nagyon gyorsan szalad, hamar eljön a lapzárta időpontja, ezért meg kell tanulni a helyes időbeosztást is.

Egy fotóriporternek nem kérdés, hogy ahol csak tud, ott kell lennie (rendezvények, sajtótájékoztatók, balesetek és a többi). A mobilitás, a rugalmasság, a pontosság és a megfelelő szakértelem nélkülözhetetlen. Ez azt jelenti, hogy például egy vasárnap délután öt órakor kezdődő eseményen ugyanúgy köteles megjelenni fényképeket készíteni, mintha az hétköznap, munkaidőben zajlana. Ezt követően választja ki a legkifejezőbb képeket a másnap megjelenő cikkekhez úgy, hogy azzal közben eleget tesz a szerkesztők, esetlegesen a fotóalanyok kéréseinek.

 

Az online- vagy a nyomtatott újságírást válasszam, mint leendő munkavállaló?

Salgótarjánban is van lehetőség online-, illetve nyomtatott újságírói munkakört választani. Utóbbi esetében (print) több a szabály és a megkötés. Ellenben az online tér sokkal szabadabb, több mindent megenged egy újságírónak az adott cikk nyelvezetét, terjedelmét tekintve. Az a szakember, aki az internetre készít tartalmat általában rendelkezik a megfelelő informatikai ismeretekkel is, tehát egyben újságírói- és online szerkesztői feladatokat is ellát. Nagyobb szaktudást, önállóságot és precizitást igényel, mint a nyomtatott újságírói munkakör, ahol az elvégzett munkát a leadás után még átnézi, ellenőrzi a szerkesztő.

 

Milyen összegre számítsak a hónap végén?

Szinte minden Nógrád megyei munkakörre igaz az, hogy az országban itt kapják a legalacsonyabb fizetést a munkavállalók. Ennek tudatában érdemes átgondolni, hogy hová, melyik vállalathoz jelentkezel dolgozni Salgótarjánon vagy akár megyén belül, mint újságíró. Egy pályakezdő csak úgy, mint más munkaköröknél itt sem kap sokkal többet kézhez a szakmunkás minimálbértől. Ahhoz, hogy az említett összegtől magasabb bér illessen, sokat kell tanulnod és tenned. Rengeteget számítanak a szakmában eltöltött évek, valamint az, hogy milyen szinten vagy képes elvégezni a munkádat. Nem mindegy, hogy például a méhészetről írsz vagy a város éves költségvetéséről és annak minden, más területeit érintő részleteiről. Az újságírói, szerkesztői munka egy összetett, sok háttértudást igénylő szakma, amely megkívánja a felkészültséget. Főállásban és egyéni vállalkozóként is dolgozhatsz Salgótarjánban, csak úgy, mint a fotóriporterek.

 

Álláskeresőként hol helyezkedhetek el ezekben a szakmákban Salgótarjánban?

Az ország egyik legnagyobb médiavállalata a Mediaworks Hungary Zrt. Salgótarjánban az Erzsébet tér 6. szám alatt rendelkezik szerkesztőséggel. A megyei lapok, így a Nógrád Megyei Hírlap tulajdonjogát is gyakorló cégnek köszönhetően a nyomtatott újság tartalmát már az interneten is szép felületen, folyamatosan frissülve – NOOL.hu - olvashatják a helyiek. Ezen felül a 3100.hu, a nograd24.hu, a nogradhont.hu, a Concrete Media Kft. - és a különböző közösségi médián szereplő csoportok - Salgótarján régen és mostNógrád megyei medve figyelő stb. - erősíti a hírversenyt a megyében. Pályakezdőként és tapasztalattal rendelkező álláskeresőként is ajánlott felkeresned az említett helyeket, oldalakat.

 

„Nekem csak a rádió!”                                                                                           

A 100,4 Rádió1 Salgótarján legnépszerűbb kereskedelmi rádiója - Bem út 1. -, amelynek vételkörzete a város és annak harminc kilométeres körzete. Műsorstruktúrájában nem csak napjaink legfelkapottabb slágerei találhatók meg, hanem a Salgótarjánt érintő hírek is. Az itt dolgozó szakemberek feladatai közé tartozik a város fontosabb híreinek összegyűjtése, megírása, a híranyag hangrögzítése, hírolvasói feladatok ellátása, a kapott nyersanyag megvágása (amit erre szakosodott, hozzáértő szakember végez). Az így elkészült híranyag kerül az adásszerkesztőkhöz, akik azután gondoskodnak annak adásba kerüléséről. Az ilyen hírszerkesztői munka megköveteli a napi szintű hírfigyelést, a széles kapcsolatrendszert és az elhivatottságot. Álláskeresőként, megfelelő előképzettség és tapasztalat mellett ide is érdemes ellátogatnod.

 

Műsort szerkesztenél, esetleg operatőrködnél? Akkor irány a helyi tv!

A Salgótarjáni Városi Televíziót - Fő tér 5. - a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. és a UPC Magyarország Kft. kábelhálózatán, továbbá a legnagyobb videómegosztó portálon van lehetőséged elérni. A városi tévé különböző magazinműsoraival teszi színesebbé a tévézést a salgótarjániak számára. Jó, ha van egy mozgókép szakos diplomád, amellyel bizonyíthatod film- és televíziórendezéssel, gyártásszervezéssel, mozgóképes filmvágással- és filmhanggal, operatőri-, illetve filmírással kapcsolatos ismereteidet. A különböző pozíciókra az önéletrajzod, motivációs leveled benyújtásával tudsz jelentkezni személyesen vagy az interneten keresztül.

Látható, hogy Salgótarján és térsége bővelkedik a médiával kapcsolatos lehetőségekben. Azok a szakemberek, akik ebben a világban dolgoznak jól tudják, hogy elhivatottság, valamint az írás, fotózás szeretete nélkül nem lehet jó teljesítményt nyújtani. Fontos, hogy a kezeik közül kiadott munkákban ott legyen a szívük, amelyért az olvasó, hallgató, néző rendszeresen visszatér az adott média felületre. Amennyiben ilyen típusú állást keresel, úgy nyitottnak kell lenned a világra, de legfőképp Salgótarján mindennapjaira.

 

SalgotarjanAllas.hu / O.N.