Álommunka: dolgozz együtt Salgótarján kutyáival!

munkalehetőségek kutyákkal
Imádod a kutyákat és úgy gondolod, hogy szívesen foglalkoznál velük fő- vagy mellékállásban? Salgótarjánban és környékén is van lehetőséged arra, hogy mint a négylábú barátok szépítésze, valamint kiképzője hobbiként tekints a mindennapi munkavégzésedre. A kutyakozmetikus és a kutyakiképző szakma manapság egyre divatosabb, így mind inkább nő a jó szakemberekre való kereslet. Állatszerető, ambíciózus álláskeresőként érdemes elgondolkoznod azon, hogy egy kis energiabefektetéssel, hosszú távon, a megfelelő elhivatottság mellett hová fejlődhetsz ezeken a területen.

Álommunka: dolgozz együtt Salgótarján kutyáival!

Imádod a kutyákat és úgy gondolod, hogy szívesen foglalkoznál velük fő- vagy mellékállásban? Salgótarjánban és környékén is van lehetőséged arra, hogy mint a négylábú barátok szépítésze, valamint kiképzője hobbiként tekints a mindennapi munkavégzésedre. A kutyakozmetikus és a kutyakiképző szakma manapság egyre divatosabb, így mind inkább nő a jó szakemberekre való kereslet. Állatszerető, ambíciózus álláskeresőként érdemes elgondolkoznod azon, hogy egy kis energiabefektetéssel, hosszú távon, a megfelelő elhivatottság mellett hová fejlődhetsz ezeken a területen.

 

Mit kell tudnia egy kutyakozmetikusnak?

Feladatod lesz a kutyafajták ismerete alapján, a kutya szakszerű kozmetikai és egyéb ápolási teendőinek ellátása, illetve a tevékenységhez kapcsolódó szakmai tanácsadás, valamint a vállalkozás megteremtése és működtetése az állatvédelmi, munka-, tűz- és környezetvédelmi előírások betartásával. Jó, ha sok oldalú vagy és folyamatosan képzed magad, ugyanis előfordulhatnak extrém kívánságok is a gazdiktól (pl.: nem árt, ha tudsz kutyaszőrt festeni, strasszkövet tenni az eb fülének hegyére, tetoválást, vagy szőrtetoválást felhelyezni).

 

Hol tudom megszerezni az ehhez szükséges végzettséget?

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSZC) felnőttképzés keretein belül kínál kutyakozmetikusi szakképesítést a tanulni vágyók számára. Az oktatás intenzitása: elméleti képzés naponta: 8 és 16 óra között, heti óraszám: 30 óra, a gyakorlati képzés naponta: 8 és 16 óra között, heti óraszám pedig szintén 30 óra. A megengedett hiányzás mértéke (elmélet-gyakorlat összesen) húsz százalék. Ezzel a szakképesítéssel képes leszel Európában a leggyakrabban előforduló kutya fajtákat felismerni és azokat a fajtaleírásuknak megfelelő szakszerű kozmetikai ellátásban részesíteni, egyéb ápolási feladatokat elvégezni, otthoni kozmetikai ápoláshoz szaktanácsot adni.

Az Alfa Kapos Kft. Salgótarjánhoz legközelebb Egerben és Budapesten indítja kutyakozmetikusi tanfolyamait. A képzés időtartama félév, amely alatt általános kinológiát, kutyakozmetikai ismereteket és vállalkozási alapokat tanulsz. Ahhoz, hogy jelentkezhess szükséged van alapfokú iskolai végzettségre (nyolc általános), orvosi alkalmasságra és betöltött 18. életévre. A salgótarjáni és a budapesti iskolák által kínált tanfolyamokat is böngészd a számodra legmegfelelőbb oktatás eléréséért. Nem csak álláskeresőként, hanem pályamódosítóként (munkavégzés mellett, rugalmas időbeosztásban) is módod van megtanulni a szakma csínját-bínját.

 

Egyes ebfajták számára nem luxus, hanem alapszükséglet

Salgótarjánban egyre többen döntenek kisállattartás mellett, amelyek zöme kistestű kutyafajtát (pl.: Bichon havanese, Csivava, Mopsz, Si-cu és a többi) foglal magában. Ezek az ebek általában kényesek, vagyis jóval több törődést és odafigyelést igényelnek, mint nagyobb testű társaik. Éppen ezért a városban lévő kutyagazdik tudják, hogy négylábúik rendszeres ápolásra, más szóval kozmetikára szorulnak.

 

Miért érdemes elvégezned a kutyakozmetikus tanfolyamot?

Egyrészt a kutyák szőrének rendben tartása egészségügyi szempontból is fontos, így nem kell attól félned, hogy nem lesznek a városban állandó vendégeid. A hosszabb szőrben könnyebben megbújhatnak a kullancsok, toklászok (fűféle), amelyek sok bosszúságot okoznak a kutya tartóknak. Ezeket a problémákat pedig egy jó szakember könnyedén kezelni tudja. Másrészt a tanfolyam elvégzése után a magad urává válhatsz: elindíthatod önálló, saját vállalkozásodat és kiteljesedhetsz egy olyan szakmában, amelyet igazán szeretsz.

Az egészséges versengés fontos

 

A városban többek között a Sissy Beauty Kutyakozmetika a Március 15. utca 26-ban nyújt a salgótarjáni ebek számára kutyakozmetikai szolgáltatást. Ettől függetlenül neked is lehet saját szalonod Salgótarján valamely pontján, ha kellően motivált és eltökélt vagy. A sikerhez vezető út sosem egyszerű. Folyamatosan bővítsd a szakmai ismereteidet, használd a különböző marketing fogásokat (pl.: természetbarát kutyasamponok használata, szezonális akciók, ajándékok stb.), légy kedves, megértő és türelmes a négylábú kuncsaftjaiddal és azok gazdáival, de a legfontosabb, hogy szívvel végezd azt, amiért tanultál.

 

Milyen a jó kutyakiképző?

Salgótarján egyetlen kutyaiskolája a Simon Kutyaiskola, ahol szakképzett oktatók várják a gazdikat és kedvenceiket. Tehát a kutyakiképzők – kutyaoktatók, kutya trénerek, kutyaiskolák - munkaerőpiacán Nógrád megyében is hiány van, pedig egyre többen igénylik a megfelelő háttértudással rendelkező szakembereket fiatal négylábúik mellé. Az adott állat viselkedészavarát, neveletlenségét kezelő kiképzőnek kell, hogy meglegyenek a speciális ismeretei például a kölyökkutyák jellemének formálására. Az ilyen végzettséggel tréningeket tarthatsz, csoportokat indíthatsz és kurzusokat vezethetsz, ha jól választod meg a képzést kínáló iskolát.

 

Salgótarjániként hol tanuljak?

Salgótarjáni álláskeresőként, pályamódosítóként vagy csak saját magad fejlesztése miatt legközelebb Budapesten (pl.: Kutya Guru), illetve Gödöllőn (IntegralDog) tudsz ilyen végzettséget szerezni. Ezekben az iskolákban tanítanak neked kutya etológiát, kutya egészségtant, előadástechnikát és kommunikációt, kutyakiképzést és viselkedésmódosítás alapokat, idegélettant, reflexeket, motivációt és ösztönöket, csoportkezelést, kutyás sportokat, kutyaviselkedészavarok diagnosztikáját, kutyaelsősegélyt és sok más, a szakmához elengedhetetlen ismereteket. Vedd figyelembe, hogy egyik tanfolyam sem olcsó és van, ahol saját kutya meglétét kérik.

 

Mélyítsd a tudásod és válj a város egyik mester trénerévé!

Az említett iskolákban lehetőséged van még több szakismeretre szert tenni. Itt a tréneri gyakorlatra vetített, a munkát segítő pszichológiai összefüggéseket, a kutyák kommunikációját, a kezdő és haladó szintű csoport vezetést és előadást, a professzionális tréneri jelenlétet, önismeretet, önfejlesztést, valamint az alap és emelt színtű trükkök többféle tanítási technikáját tanulhatod meg. Jelentős új elméleti és gyakorlati információk és tapasztalatok jellemzik a tanulási időszakot, amelyet csak otthoni rendszeres és elhivatott gyakorlással lehet elsajátítani. A vizsga nem egyszerű, mert nagyfokú elméleti és gyakorlati felkészültséget igényel.  Amennyiben sikeresen vizsgázol, úgy kapsz egy tanúsítványt, amelyben fel vannak tüntetve a témakörök és gyakorlatok, amikről tanultál.

A kutyakozmetikus, illetve a kutyakiképző (tréner) nem szokványos szakképesítések, így Salgótarjánban is piacképes lehetsz ezekkel a végzettségekkel.

 

SalgotarjanAllas.hu / O.N.