Szerezz közgazdász végzettséget és dolgozz Salgótarjánban!

közgazdász szakma
Érdekel a gazdasági élet és szívesen vállalnál munkát a salgótarjáni versenyszférában? Akkor jó, ha tisztában vagy azzal, hogy a városhoz közeli egyetemek egyes szakjain milyen tantárgyakat tanulhatsz pontosan és azokat hogyan hasznosíthatod az életben. A kiváló szakemberekre mindig nagy szükség van, ez alól pedig Salgótarján sem kivétel.

Mire jó egy közgazdász diploma?

A közgazdász nem csupán a pénzel foglalkozik. Ez egy sokrétű tudást takaró végzettség, amely a gazdaság működésének megértését, átlátását segíti. Dolgozhatsz a városi közigazgatásban, a pénzügyi és banki szektorban, a kultúra területén, nonprofit szervezeteknél, multinacionális vállalatoknál, de egy saját vállalkozás elindításához is elegendő ismeretet biztosítanak az ország felsőfokú intézményei.

 

Melyik iskolát válasszam?

Salgótarjániként nem szükséges messze menned ahhoz, hogy egy ilyen diplomát szerezz magadnak. Egerben az Eszterházy Károly Egyetem, míg Budapesten számtalan más iskola (pl.: Budapesti Gazdasági Egyetem) várja a gazdaságra nyitott Nógrád megyei diákokat, hogy azokból megfelelően képzett szakembereket faragjanak. Az államilag támogatott képzések ponthatárai nagyon magasak (bőven 400 pont felettiek), ellenben a költségtérítéses formájukra sokkal könnyebben be tudsz kerülni (kb. 300 pont).

 

Mire szakosodjak?

Legyél tisztában azzal, hogy az adott iskola közgazdász képzésének egyes szakjai milyen tudást kínálnak a számodra. Jelentkezéskor nem mindegy, hogy a három legnépszerűbb alapszak közül a gazdálkodási és menedzsmentet, a turizmus-vendéglátást vagy az emberi erőforrásokat jelölöd meg a felvi.hu oldalán. Nézd meg a mintatanterveket, amelyekből pontosan láthatod, hogy az egyes félévekben milyen tantárgyakat kell teljesítened. Mindhárom szak első másfél éve szinte azonos, az utolsó két-három félév dönti el azt, hogy hol fogsz elhelyezkedni a közgazdászok munkaerőpiacán. Fontos, hogy a tanulmányi időd alatt megszerezd a legalább középszintű idegen nyelvtudásod, mert az iskola elvégzését követően a salgótarjáni munkaadók zöme igényt tart rá.

A további közgazdász szakokat, felsőfokú szakképzéseket, mesterképzéseket a felvi.hu oldalán iskolákra bontva megtalálod.

 

Ott végezz szakmai gyakorlatot, ahol dolgozni szeretnél!

Minden szak esetén kötelező részt venned egy féléves szakmai gyakorlaton, amelynek helyszínét te választhatod ki. Amennyiben Salgótarjánban szeretnél dolgozni, úgy érdemes a város valamely vállalatához menned, ott tapasztalatot szerezned. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a munkáltató annyira meg van elégedve a gyakornokkal, hogy felajánlja neki a munkaszerződést, vagyis a lehetőséget a további, hosszabb távú munkavégzésre.

 

Bevállaljam a kétéves mesterképzést?

Abban az esetben, ha mélyíteni akarod a gazdasággal kapcsolatos tudásodat, az említett iskolákban mesterképzésen folytathatod tovább a tanulmányaidat. Nem ritka, hogy azon salgótarjáni, közgazdász végzettséggel rendelkező álláskeresők, akik jó vagy kiváló eredménnyel végeztek, de valamiért nehezebben vagy egyáltalán nem találnak munkát a megyében a plusz két év mellett döntenek. Így az újbóli tanulói jogviszonnyal még több ismeretet, további gyakorlatot szerezhetnek a gazdasági élettel kapcsolatos területeken.

 

Mi a helyzet a mérlegképes könyvelői képesítéssel?

Az említett három alapszakból a gazdálkodási és menedzsmenten tanulsz a legtöbbet a könyvelésről. Azonban sokszor még ez is kevés ahhoz, hogy önállóan tudj dolgozni egy cég könyvelési részlegén. A munkaadók is előnyben részesítik, sőt, sokszor meg is követelik ezen végzettséget a könyvelői posztra pályázó jelentkezőktől.

Salgótarjánban is megtudod szerezni ezt a szakképesítést, ugyanis például az Alfa Kapos Képző Központ Kft. is indít „Vállalkozási mérlegképes könyvelő” tanfolyamot, amelyet mindössze 10-12 hónapos tanulással (320 óra, amely 192 óra elméletből és 128 óra gyakorlatból áll) elérhetsz. Ahhoz, hogy részt vehess a képzésen középfokú iskolai végzettségre (érettségire), szakképesítésre (pénzügyi, számviteli szakos) vagy szakirányú felsőfokú végzettségre vagy felsőfokú végzettségre (nem szakirányú), illetve két év szakmai gyakorlatra van szükséged. A képzési tematika a következőket tartalmazza: jogi feladatok, gazdasági és vezetési feladatok, pénzügyi- és adózási feladatok ellátása, számviteli feladatok a gyakorlatban, számviteli szervezési feladatok gyakorlata és elemzési – ellenőrzési feladatok ellátása.

Ha már regisztrált mérlegképes könyvelő vagy és tovább képeznéd magad, az alábbi linken tudsz jelentkezni:  https://www.perfekt.hu/web/nograd/merlegkepes/-/kepzesek/salgotarjan

 

A városban hol helyezkedhetek el ezzel a végzettséggel?

Számít, hogy milyen szakon végeztél. Az emberi erőforrások szakos diplomával a kezedben például az Ipari Parkban lévő multinacionális vállalatok (pl.: a Magyarországi Hangszórógyártó Kft. (MHG), a Mikropakk Kft., Sinia Kft., Rpm Hungária Kft., HE-DO Kft., Salgó Vagyon Kft., Palóc Szerelvényudvar Kft., illetve a Mitsuba Hungary Kft.) HR osztályai a legideálisabbak a számodra. Ezen felül természetesen szinte minden meghirdetett gazdasági témájú salgótarjáni állásnál előnynek számít az alapszintű közgazdász végzettség. Az ilyen típusú álláshirdetéseknél a jelentkezőkkel szemben általában kritériumként jelölik meg a tárgyalóképes (felsőfokú) angol, német vagy olasz nyelvtudást, amelyet telefonon keresztül vagy egy személyes interjú keretén belül le is tesztelnek. A bankok esetében (OTP Bank Nyrt., MKB Bank Nyrt., Erste Bank Hungary Zrt., UniCredit Bank Hungary Zrt., Budapest Bank Zrt.) a gazdálkodási menedzsment szakot preferálják vagy más, felsőfokú pénzügyi végzettséget. Utazási irodákban (IBUSZ Utazási Iroda, Marco Polo Travel Utazási Iroda, OTP Travel Utazási Iroda) fogadókban, szállodákban (pl.: Salgó Hotelnél, mint recepciós) a turizmus-vendéglátásra szakosodott közgazdász végzettség dominál a meghirdetett pozícióra leginkább alkalmasabb jelentkező kiválasztásánál.

 

Átlagosan mennyit kereshetek egy hónapban?

Az emberi erőforrás, illetve a gazdálkodási és menedzsment szakot végzettek esetében országos szinten a havi bruttó átlagjövedelem 350 ezer forint körül mozog. A könyvelőknél ez az összeg kb. bruttó 300 000 forint. Nógrád megyében, azon belül is Salgótarjánban ettől alacsonyabb bérért is vállalnak munkát az ilyen diplomával rendelkező pályakezdők vagy álláskeresők, ugyanis nincs túl sok állás lehetőség e téren. Jellemzően egy egyszerű adminisztrátori vagy irodai munkára is többszörös a túl jelentkezés a városban. Így folyamatosan arra kell törekedned, hogy minél szélesebb látókörrel rendelkezzél a gazdaságot érintő témákban, hiszen a munkaadók a legjobban képzett szakemberrel szeretnének együtt dolgozni.

 

 

SalgotarjanAllas.hu / O.N.